laupäev, 19. juuni 2010

Pilte taimedest.

Kolm nädalat on möödas taimede istutamisest kilemajja; isasõied on avanenud, mõnel taimel võib eristada emasõiepunga. Peavõrsel olen ära näpistanud ladva, nii nagu mõnes allikas soovitatakse.

Veel ei ole aimu, kui intensiivselt melonid vääte kasvatavad.

















Loorialused taimed ka kosuvad tasapisi: Maverick (3tk) ja Honey Orange (4tk).





neljapäev, 10. juuni 2010

Kuhu istutada?

Olgugi, et maal ruumi külluses, tekib küsimus, kuhu taimed istutada: kas avamaale või kasvuhoonesse. Viimane on enamjaolt broneeritud tomatite poolt. Välja ei raatsiks kõiki taimi istutada, kuna mine neid ilmasid tea ja teiseks peaks seda tegema alles öökülmaohu möödudes. Taimed aga päris suured ning ihkavad soojust ja valgust ja kasvada.
Teine oluline küsimus, mis vajab lahendust: kuidas kasvama panna, kas horisontaalselt või vertikaalseslt. Kuna vastvalmiv "melonimaja" on vaid 2 meetrit pikk ja 2,7 meetrit lai kilega kaetud karkass, siis sinna planeerin istikud kasvama panna ülespidi. Olgugi, et ruumi napib, istutan 15 taime 30. mai õhtul, hoides pöialt, et öökülmad neile liiga ei teeks. Kuna puuduvad kasvatuskogemused ja ettekujutus taime täissuurusest, tundub 0,5 kuni 1 meetrine istutusvahe esialgu piisav. Õnneks külmad mu taimi näpistama ei tule. Ajapikku aga jääb ruumi melonimajas väheks nii, et olen sunnitud tegema harvendust: likvideerin kolm taime, et jääks teistele piisavalt valgust ja kasvuruumi ning minulgi liikumisvõimalust taimede vahel.
Viiele meloniistikule leian elukoha siiski tomatimajas ning seitse vinduma jäänud taime istutan 10 juunil avamaale kaarte ja loori alla. Viimased on istutusmomendil väga nirud ning mõlgutan mõtteid nad ära visata, aga hakkab kahju. Taim ju tahaks kasvada, kui oleks tingimusi. Mis siis ikka, teen mis suudan. Leian aida äärest ca meetri kõrgused kaared, lükkan maasse, must kile mullale, augud sisse ja taimed mulda. Paksem loor peale. Ilmad aga keeravad päris ära: on jahe ja vihmane. Aga mis teha, lohutan...